Årsredovisning 2023

165 000 kronor

Så mycket samlade vi in under 2023!

Här kan du läsa mer om hur vi fördelade pengarna.

Hit gick pengarna

Under 2022 gick 65,1 procent av våra insamlade medel oavkortat till föreningens biståndsprojekt i östra Lettland.

Trots att vi under året samlade in mer pengar än någonsin har föreningens ekonomi påverkats hårt av inflationen och de stigande kostnader som kommit med den. Samtidigt som kostnader har skjutit i höjden har de flesta företag som brukar sponsra vår verksamhet tvingats tacka nej. Detta har medfört att vi behövt använda insamlade medel för att täcka löpande utgifter såsom lokalhyra och administration. För att möta dessa utmaningar har vi vidtagit flera kostnadsbesparande åtgärder, där ibland uppsägning av föreningslokalen och uppsägning av en rad digitala tjänster samt köpstopp på profilmaterial etc. Samtidigt vill vi lyfta fram det värdefulla stöd vi fått från Hälsinglands Sparbank och Dakapo, vars bidrag gjorde Lettlandsresan möjlig trots ökade kostnader. Utan ert stöd hade den ekonomiska situationen varit än värre. Stort tack.

Hjälpsändningar

38 800 kronor användes till att betala frakten av våra och Dakapos hjälpsändningar med kläder från Näsviken till Gaujiena i Lettland. Hör styrelseledamot Oskar Pousard och f.d. vice ordförande Erik Bäckström berätta mer om detta viktiga samarbete i videon.

Pengagåvor

15 200 kronor skänktes som direkta pengagåvor till de mest behövande för att exempelvis kunna betala elräkningen eller hyran eller andra akuta behov.

Kultur, integration och idrott

14 800 kronor gick till stöd för musiklägret Vitoleni som årligen arrangeras i Gaujiena för barn och ungdomar från hela Baltikum. Vårt bidrag möjliggör att barn och ungdomar från trakten som saknar ekonomiska förutsättningar kan delta i lägret. En del av summan gick även till stöd till Smiltene kommuns ungdomsverksamhet.

Tygkasse-projektet

11 700 kronor användes till Tygkasseprojektet. Projektet går ut på att utsatta och arbetslösa får möjlighet att sy tygkassar av oanvändbara Dakapo-kläder och -tyger. Vi tar sedan med oss tygkassarna till Sverige i samband med biståndsresor, och säljer sedan kassarna på Dakapo i Näsviken. Projektdeltagarna får 5€ per kasse de syr och vi säljer dem för 50 kronor.

Matpaket

11 500 kronor användes till att dela ut matpaket till behövande i samband biståndsresan i somras samt under jul- och nyår. Matpaketen köps in i den lokala butiken i Gaujiena och innehåller torrvaror och konserver som håller över tid. Ett matpaket räcker i cirka 3 veckor för en genomsnittlig barnfamilj.

Punktinsatser

8 400 kronor gick till olika punktinsatser exempelvis hälp med materiel inför skolstart till en behövande barnfamilj, och glasögonbidrag till behövande barnfamilj.

Transport och logistik

5 700 kronor gick till bränslebidrag till ansvarig på plats i Lettland för utlägg i samband med transport av klädsäckar och andra ärenden på uppdrag av föreningen.

Övrigt

1 100 kronor gick till fika till kalas på barnhem, samt till gåvor till barn i en behövande familj

Vill du få en detaljerad bild av verksamhetsåret 2023, läs vår verksamhets- och förvaltningsberättelse, båda fastställda av årsmötet 2024, nedan:

Styrelsens slutord (ur verksamhetsberättelsen 2023)

Verksamhetsåret 2023 blev året då vi äntligen kunde genomföra Lettlandsresan med skolelever igen, efter tre års uppehåll p.g.a. pandemi och krig. I samband med detta har vårt samarbete med Läroverket vuxit sig starkare, och engagemanget bland lärare och elever är högre än någonsin. Detta är något vi uppskattar och vill ta vara på under kommande verksamhetsår. Genom Läroverkets olika insamlingsprojekt under året samlade de in över 52 tusen kronor till våra biståndsprojekt, vilket är rekord. En stor del av summan kom in i samband med att åk 9 arrangerade en insamlingsgala i aulan samt den årliga Lettlandsdagen då elever i åk 7 och 8 samlade in pengar på olika sätt.

I april arrangerade föreningen den sjunde upplagan av En galakväll för Lettland, med en rad fantastiska band och artister på scenen på Kulturhuset. Under kvällen samlade vi in mer än 32 tusen kronor.

Faktum är att vi under verksamhetsåret samlade in mer pengar än någonsin. Dessvärre har inflationen, med ökade omkostnader, i kombination med svårigheter att få tag på företag som kunnat gå in som huvudsponsorer, påverkat föreningens ekonomi hårt. Detta har lett till att vi, trots många ansträngningar att in i det sista kunna undvika detta, tvingats ta från insamlade medel för att kunna betala löpande kostnader för verksamheten, så som lokalhyra och administrativa kostnader, som i vanliga fall finansieras av sponsorpengar och medlemsavgifter.

Till följd av allt detta har vi under året fattat en rad beslut för att minska våra fasta kostnader. Exempelvis har vi sagt upp föreningens Zoom-licens och gått över till ett gratisalternativ. Vi har även dragit i handbromsen gällande inköp av profilkläder och trycksaker. Framför allt har föreningslokalen sagts upp, men på grund av uppsägningstiden på nio månader kommer detta först bli en ekonomisk lättnad under kommande verksamhetsår.

Något positivt som är värt att lyfta fram är att Hälsinglands Sparbank och Dakapo gav ett varsitt generöst bidrag till Lettlandsresan. Utan detta hade föreningens ekonomiska situation blivit ännu värre, då resan blev mycket dyrare än tidigare år. Något som var svårt att förutse och budgetera för. Så stort tack till er!

Utöver Lettlandsresan genomfördes även en medlemsresa under sommaren. Den ekonomiska situationen på den lettiska landsbygden är fortsatt extrem och har snarare förvärrats sedan förra året. Även de som har haft det lite bättre ställt de senaste decenniet drabbas nu av fattigdom.

Under resan genomförde vi en punktinsats för en sexbarnsfamilj. Vi köpte in skolmateriel till samtliga barn inför skolstarten. Då föräldrarna förväntas bekosta inköp av all form av skolmateriel, så som pennor, block, färger och material till bildlektioner osv. blir det en mycket stor utgift för en familj med många barn och små ekonomiska resurser.

Vi inledde även ett nytt samarbete under resan, med den nya ungdomsledaren i Gaujiena, Esmeralda Aizupiete. Hon är anställd av Smiltenes kommun, där Gaujiena ingår, för att starta ett aktivitetscenter för barn, ungdomar och unga vuxna i byn. Vi lämnade över ett första bidrag till verksamheten, pengar som bl.a har gått till att köpa in brädspel och annat nödvändigt till uppstarten. Vi är mycket glada över detta intiativ från Smiltenes kommun och ser fram emot ett fint samarbete framöver, inom ramen för vårt projekt En drogfri barndom.

Vi har även fortsatt med Tygkasseprojektet under året. 200 tygkassar togs hem till Sverige i samband med Lettlandsresan. House of Martens sponsrade återigen med ett emblem med vår logga till varje kasse.

Mycket har hänt de senaste åren. Det har blivit tydligt i år att pandemin har påverkat vår förening mer än vi tidigare har insett. De uteblivna resorna med skolungdomar har lett till att vi inte har fått några nya yngre medlemmar under tre års tid. Samtidigt har de aktiva medlemmarna hunnit bli vuxna, börjat studera på annan ort, arbeta heltid osv. Det märks tydligt att engagemanget i föreningen vacklar. Styrelsen har under året haft ett krismöte gällande detta och kallade därefter till ett föreningsmöte där vi diskuterade vägar framåt. Efter detta står det klart för oss i styrelsen att ingen vill att föreningen ska läggas ner, men att förutsättningarna för hur vi kan arbeta har förändrats i grunden. Läs mer om detta i verksamhetsplanen för 2024.

Styrelsen lägger nu ett tufft år till handlingarna och hoppas på ett bättre 2024, där vi kan fokusera mer på våra kärnpunkter - biståndsprojekten, kläderprojektet med Dakapo, Lettlandsresan och samarbetet med Läroverket.